Batony |
Przepis na batony energetyczne na wędrówkę
Wybierając
się na wycieczkę zawsze warto mieć coś pożywnego do zjedzenia w
plecaku. Bez względu na to czy to wycieczka na pół dnia czy na tydzień.
Dlatego polecam batony energetyczne.
Przepis
jest prosty i można go modyfikować dostosowując do swoich upodobań
dodając ziaren sezamu, różne rodzaje orzechów czy suszonych owoców.
- 200 gram płatków owsianych
- 100 gram słonecznika
- 100 gram rodzynek lub innych suszonych owoców
- 100 gram wiórków kokosowych
- 100 gram posiekanych orzechów laskowych
- 0,5 szklanki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki masła
Wartość kaloryczna masy to ok. 4473 kcal, tj ok 515 kcal w 100 gramach wyrobu.
Przygotowanie do pracy |
Płatki
owsiane, słonecznik, wiórki kokosowe i orzechy wrzucamy na patelnie i
bez tłuszczu prażymy przez około 5 minut uważając aby nie przypalić.
Miód, masło, sól i cukier podgrzewamy w rondelku do momentu aż wszystko się rozpuści.
Teraz
wszystko ze sobą łączymy, dorzucamy rodzynki i mieszamy. Po dokładnym
wymieszaniu całość wykładamy na blachę (wyłożoną folią aluminiową lub
papierem do pieczenia) ugniatamy i wkładamy na 15 minut do piekarnika
nagrzanego do 180ºC.
Masa w piekarniku |
Samo pieczenie możemy sobie darować i po ostygnięciu masy umieścić ją w lodówce w celu zastygnięcia. Po zastygnięciu kroimy na prostokąty. Na koniec nasze batony możemy zamoczyć w roztopionej czekoladzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.