Lista stron bloga

czwartek, 31 maja 2018

Batony energetyczne

batony energetyczne
Batony

Przepis na batony energetyczne na wędrówkę

Wybierając się na wycieczkę zawsze warto mieć coś pożywnego do zjedzenia w plecaku. Bez względu na to czy to wycieczka na pół dnia czy na tydzień. Dlatego polecam batony energetyczne.
Przepis jest prosty i można go modyfikować dostosowując do swoich upodobań dodając ziaren sezamu, różne rodzaje orzechów czy suszonych owoców.

Batony energetyczne własnej produkcji.

  • 200 gram płatków owsianych
  • 100 gram słonecznika
  • 100 gram rodzynek lub innych suszonych owoców
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • 100 gram posiekanych orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki masła
 
 Wartość kaloryczna masy to ok. 4473 kcal, tj ok 515 kcal w 100 gramach wyrobu.

batony energetyczne
Przygotowanie do pracy
Płatki owsiane, słonecznik, wiórki kokosowe i orzechy wrzucamy na patelnie i bez tłuszczu prażymy przez około 5 minut uważając aby nie przypalić.

Miód, masło, sól i cukier podgrzewamy w rondelku do momentu aż wszystko się rozpuści.

Teraz wszystko ze sobą łączymy, dorzucamy rodzynki i mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu całość wykładamy na blachę (wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia) ugniatamy i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
batony energetyczne
Masa w piekarniku

Samo pieczenie możemy sobie darować i po ostygnięciu masy umieścić ją w lodówce w celu zastygnięcia. Po zastygnięciu kroimy na prostokąty. Na koniec nasze batony możemy zamoczyć w roztopionej czekoladzie.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.