Jemy to co znajdziemy – Babka zwyczajna i lancetowata
Źródło: materiał własny |
Babka rośnie niemal na wszystkich kontynentach i występuje w około 200 gatunkach. W Polsce można spotkać tylko dwa gatunki babki tj. babkę zwyczajną(szerokolistna) i babkę lancetowatą(wąskolistna). Rośliny te są bardzo popularnym chwastem rosnącym na prawie każdym trawniku, polnych drogach, działkach, w rowach, na łąkach itd. Kwitnie od maja do września.
Ziele babki zawiera flawonoidy, pektyny, śluz, garbniki, kwasy organiczne oraz witaminy A, C, K.
Babkę można stosować leczniczo wykorzystując jej liście i nasiona.
Sok z rośliny działa bakteriobójczo, natomiast liście uprzednio zgniecione mogą być stosowane na rany, owrzodzenia i zwichnięcia.
Herbatki z wysuszonych roślin eliminują stany zapalne, oczyszczają organizm z toksyn, obniżają temperaturę ciała, wpływają na prawidłową pracę układu trawiennego i moczowego, pomagają przy nieżycie i wrzodach żołądka, biegunce.
Roślina ma smak lekko trawiasty ale dość przyjemny i można ją jeść na surowo lub ugotować jak szpinak.
Babka lancetowata. |
Babka zwyczajna. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.