Buk. |
Jemy to co znajdziemy - Buk
Buk na świecie występuje przede wszystkim w strefie umiarkowanej na północnej półkuli w dziesięciu gatunkach, natomiast w Polsce naturalnie rosnący możemy znaleźć tylko jeden gatunek tj. buk zwyczajny(Fagus sylvatica L.)
Buk jest drzewem rosnącym do wysokości 50 metrów, o korze gładkiej koloru szarego lub popielatego.
Liście ciemnozielone z góry i jaśniejsze u dołu, całobrzegie,lecz czasami faliście karbowane lub ząbkowane. W bukwi(w owocu pokrytym miękkimi kolcami) znajduje się jeden lub dwa orzechy o trójkątnym przekroju poprzecznym.
Orzechy w małych ilościach można jeść na surowo, natomiast po wysuszeniu, uprażeniu i zmieleniu otrzymamy mąkę, z której możemy upiec chleb. Ponadto z orzechów możemy wycisnąć olej. Młode liście można jeść prosto z drzewa a liście starsze możemy przygotować jak szpinak.
Napar z liści działa przeciwzapalnie i odkażająco, a niegdyś popiołu z drewna bukowego używano do prania bielizny.
Liście. |
Bukiew. |
Orzechy. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.