Czubajka kania |
Spiżarnia przygotowanego - Grzyby
Nadchodzi jesień więc teraz jest dobry czas żeby uzupełnić swoją spiżarnię. Tym bardziej, że teraz jest wysyp darów, które daje nam natura.
Oczywiście
robiąc zapasy możemy kupić gotowe przetwory, jednak Preppers nie idzie
na łatwiznę i często sam stara się przygotować prowiant na czarną
godzinę. Ponadto przygotowując zapasy samemu uczymy się i utrwalamy
wiedzę, która kiedyś może się przydać.
Z racji tego, że tytuł mówi o grzybach więc szybko omówię trzy metody ich przygotowania i przechowywania.
Suszenie grzybów
Większości ludzi procesu suszenia grzybów nie trzeba wyjaśniać ale może
wejdą na tą stronę osoby dopiero rozpoczynające przygodę zbieractwa i
robienia zapasów więc...
Zebrane
grzyby zbieramy, czyścimy ze ślimaków i różnych zanieczyszczeń typu
trawa, mech itd. kroimy je wzdłuż na plastry ok 5 mm lub cieńsze i
suszymy w suszarkach elektrycznych, zawieszone na nitce np. nad
kominkiem, czy na innych wynalazkach (patrz foto poniżej). Suszymy tak
długo aż grzyby można będzie połamać w palcach.
Tak
ususzone grzyby przetrzymujemy w przewiewnym miejscu np. w starej
poszewce poduszki. Do poszewki wrzucamy kilka liści laurowych, które
swoim aromatem odstraszą robaki chętne pożreć nasze zbiory.
Suszarka do grzybów wisząca nad piecykiem typu "koza". |
Wekowanie grzybów w wodzie
Drugą metodą konserwacji to wekowanie w osolonej wodzie.
Grzyby
czyścimy jak poprzednio, kroimy je w grubą kostkę i myjemy 2-3 razy w
zimnej wodzie. Wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i obgotowujemy. Po
obgotowaniu grzyby odcedzamy, ponownie wrzucamy do garnka, zalewamy
niewielką ilością wody, dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie do
smaku i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy ok 3 minuty, wrzącą
zalewę z grzybami przelewamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry
nogami do ostygnięcia, a następnie ustawiamy w chłodnym miejscu np w
piwnicy. Tak zawekowane grzyby po odsączeniu nadają się jako dodatek do
jajecznicy, sosów, pizzy itd.
Grzyby w osolonej wodzie. |
Wekowanie grzybów w zalewie octowej
Trzecią metodą konserwacji grzybów, z której korzystam to wekowanie w zalewie octowej.
Grzyby
czyścimy jak poprzednio, kapelusze w zależności od wielkości kroimy na 4
lub dwa i myjemy 2-3 razy w zimnej wodzie. Wrzucamy do garnka, wlewamy
wodę i obgotowujemy. Po obgotowaniu grzyby odcedzamy, ponownie wrzucamy
do garnka, zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą i doprowadzamy do
wrzenia. Całość gotujemy ok. 3 minuty, wrzącą zalewę z
grzybami przelewamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry nogami do
ostygnięcia, a następnie ustawiamy w chłodnym miejscu np w piwnicy.
Grzyby w occie nadają się jako dodatek do obiadu czy jako zakąska do...
Wiadomo do czego :-)
Zalewa octowa:
- 4 litry wody
- 8 łyżeczek soli
- 6 łyżeczek cukru
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 0,5 litra octu
- Całość zagotować
Grzyby w occie. |
Nic tak nie smakuje jak jedzenie przygotowane przez siebie samego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.