Jemy to co znajdziemy - Sosna
Charakterystyka Sosny
Sosna to drzewo charakteryzujące się dużą tolerancją na temperatury i warunki środowiska, występujące prawie w 115 gatunkach głównie na półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego. Posiada długie wąskie igły, które pozostają na gałązkach zielone przez cały rok.
Młode sosny posiadają koronę w kształcie stożka, a z czasem mogą mieć kształt parasolowaty lub zaokrąglony. W większości gatunków sosen kora jest gruba i łuskowata, natomiast w małej liczbie gatunków sosen kora jest cienka, odpadająca płatami. Z końców gałęzi pionowo w górę wyrastają młode pędy, które z upływem czasu odchylają się i ciemnieją.
Drewno sosny doskonale nadają się jako materiał budowlany, jej żywice można wykorzystać jako podpałkę a po jej podgrzaniu jako klej, natomiast z korzeni można upleść kosz.
Nasiona sosny zawarte w szyszce są jadalne. Aby wydobyć nasiona z szyszki trzeba ją prażyć na np. patelni aby pod wpływem temperatury się otworzyła i uwolniła nasiona. Z igliwia można zrobić napój, wywar lub marmoladę bogate w witaminę A i C, a z pędów sosny, oraz zielonych szyszek możemy zrobić zdrowy syrop.
Syrop z pędów sosny (syrop majowy).
Syrop z pędów sosny pomoże w zwalczaniu przeziębienia, na kaszel i wzmocni organizm całym rokiem. Ma działanie wykrztuśne.
Aby zrobić syrop z pędów sosny taki jak robiły nasze babcie musimy mieć - czysty słój, pędy sosny, cukier i trochę cierpliwości.
Zamiast zwykłego cukru możemy użyć miodu, cukru brzozowego albo brązowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.