Stokrotki. |
Jemy to co znajdziemy - Stokrotka
Stokrotki na świecie występują w 15 gatunkach, natomiast w Polsce można znaleźć tylko jeden z nich. Stokrotki są byliną i mają liście owalne lub łopatkowate wyrastające u dołu rośliny a kwiaty zebrane w koszyczki w środku drobne żółte rurkowe otoczone białymi lub różowymi podłużnymi płatkami w kształcie języka. Rosną na bezlistnej łodydze na wysokość 5-10 cm. Kwitnie od lutego do listopada.
Liście, pąki i korzenie stokrotek są jadalne. Z liści i pąków można przyrządzić sałatkę, dodać do podpłomyków, zup, jajecznicy itd. Natomiast korzenie można jeść na surowo lub gotowane po uprzednim dokładnym umyciu w wodzie. Oczywiście stokrotki można także gotować jednak w wysokiej temperaturze tracą witaminy.
Kwiaty na surowo mają smak łagodny i przyjemny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.