Suszone mięso drobiowe |
Przepis na suszone mięso drobiowe
Suszenie
żywności jest jedną z najlepszych sposobów jej utrwalania, gdyż
czynność ta nie powoduje wielkich strat składników odżywczych. Suszenie
mięsa było już znane przez Indian, którzy na słońcu przez kilka dni
suszyli mięsiwo upolowanych zwierząt. Obecnie możemy taką przekąskę
zrobić w piekarniku lub elektrycznej suszarce na grzyby. W ekstremalnych
warunkach możemy mięso wysuszyć przy ognisku.
Suszenie mięsa w warunkach domowych jest bardzo proste. Wybieramy chude mięso, płuczemy je w wodzie, osuszamy i tniemy na paski ok 5 mm. Obficie solimy i przyprawiamy według gustu.
Następnie mięso pozostawiamy na 24 godziny w lodówce aby sól zakonserwowała je. Po tym czasie paski mięsa nakłuwamy na patyki do szaszłyków lub kładziemy na kratkę piekarnika i suszymy w temperaturze 60-70°C(z termoobiegiem) do tej pory kiedy mięso można będzie złamać w palcach( ok 4-6 godzin suszenia)
Przygotowanie mięsa drobiowego. |
Solenie i doprawianie. |
Suszenie mięsa. |
Tak wysuszone mięso traci swoją wagę trzykrotnie przy zachowaniu swoich wartości odżywczych, dlatego doskonale nadaje się na długie wędrówki po lesie czy po górach jako przegryzka czy dodatek do zup. Takie mięso możemy przechowywać przez długi czas w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Warto tutaj wspomnieć, że nie musimy ograniczać się do suszenia mięsa drobiowego, gdyż równie dobrze możemy wysuszyć mięso wieprzowe, wołowe(Beef jerky), czy rybie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.