Licencja CC0 Creative Commons |
Sposoby przechowywania ryb
Idealnym rozwiązaniem jest trzymanie ryb w specjalnej pułapce w ich naturalnym środowisku.
Ryby suszone można przechowywać w pomieszczeniach suchych, chłodnych i przewiewnych, w temperaturze 10ºC.
Ryby słabo nasolone i krótko wędzone w dymie gorącym można przechowywać 2-3 dni w temperaturze pokojowej, natomiast ryby dobrze nasolone i wędzone zimnym dymem można przechowywać 6-7 dni w temperaturze pokojowej, a w pomieszczeniach chłodnych do 2 miesięcy.
Ryby wędzone gorącym dymem są bardzo nietrwałym produktem, gdyż latem trzeba je spożyć natychmiast po uwędzeniu, a zimą trzeba je trzymać w temperaturze poniżej 1ºC.
Marynaty rybne (rolmopsy, śledzie marynowane) mogą być przechowywane do 2 tygodni, a zimą parę miesięcy, w zależności od temperatury pomieszczenia, w którym są składowane.
Ryby solone. Oczyszczoną świeżą rybę wkłada się do pojemnika z solanką, przygotowaną wcześniej w następujący sposób: do przegotowanej wody wsypuje się sól jadalną w takiej ilości, aby jej nadmiar nierozpuszczony w wodzie osiadł na dnie. Odpowiednie nasolenie solanki można sprawdzić wrzucając do niej surowe, świeże jajko, które nie powinno utonąć. Ryby w takiej zalewie przechowuje się w pomieszczeniu, którym panuje ok 10ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.