Świerk |
Jemy to co znajdziemy - Świerk
Świerk
(choinka) to drzewo o prostym pniu dochodzące do 40 metrów wysokości.
Jego korona ma kształt stożka. Kora cienka, czerwonobrunatna. Igły
sztywne, kłujące. Występuje strefie umiarkowanej.
Z świerkowych igieł można przyrządzić napój bogaty w witaminę C, którego smak jest lekko żywiczny.
Natomiast jasnozielone odrosty, które w smaku są żywiczno-kwaśne można jeść na surowo, zrobić z niego syrop lub marmoladę. Z podkorza, czyli miękkiej miazgi, która znajduje się pomiędzy pniem a korą można zrobić mąkę. Podkorze po zebraniu, pieczemy lub gotujemy i suszymy, a na koniec mielimy. Tak uzyskaną mąkę możemy stosować jako dodatek(wypełniacz) do zwykłej mąki.
Z elastycznych części korzenia można spleść kosze do trzymania w nim swojego dobytku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.